Cześć =) Pomidor, to moje ulubione warzywo, które uwielbiam pod prawie każdą postacią, czy to w postaci pomidora jedzonego samodzielnie, czy to w sałatce, czy w postaci soku pomidorowego.
Staram się codziennie jeść przynajmniej jednego pomidora i wypijać co najmniej jedna szklankę soku pomidorowego.
Gatunków, kolorów i smaków pomidorów jest na straganach i w sklepach bardzo dużo. Dziś chciałbym przedstawić podstawowe i najpopularniejsze rodzaje pomidorów, dostępne w polskich sklepach, czyli: pomidor malinowy, pomidor Bawole Serce, pomidor Lima, pomidor zwykły krajowy, pomidor meksykański, pomidorki koktajlowe, pomidorki winogronowe oraz pomidory osobiście wyhodowane przez Agnieszkę, w jej przydomowym ogrodzie.
Zapraszam na przygodę z pomidorami i naprawdę je polecam!
Pomidory wyhodowane przez Agnieszkę w jej przydomowym ogrodzie:
Hodowla własnych warzyw, a zwłaszcza pomidorów, w ogrodzie lub na balkonie, to hobby, do którego zachęcamy wszystkich, ponieważ naprawdę warto!
Pomidor malinowy:
Pomidor malinowy, to pomidor o malinowej barwie miąższu. W języku angielskim pomidory malinowe nazywa się różowymi (pink). Niektóre odmiany pomidorów malinowych mają w nazwie przymiotnik "malinowy", np.: Malinowy Warszawski, Malinowy Ożarowski, Malinowy Kujawski, Malinowy Retro, Malinowy Kapturek, czy francuska odmiana szklarniowa Pink King. Nazwy odmian pisze się wielką literą.
Pomidory malinowe wyróżniają się delikatnym, lekko słodkim smakiem, malinowym kolorem i cienką skórą. Dobre na surowo, w sałatkach i na kanapkach.
Pomidor Bawole Serce:
Pomidory typu bawole serce, to odmiany o dużych, do 1kg, sercowatego kształtu owocach. Jedna z polskich odmian pomidorów, wyhodowana przez firmę nasienną Torseed z Torunia, ma nazwę Bawole Serce, i jest to właśnie pomidor malinowy, o dużych, sercowatych owocach. Są też odmiany o czerwonych, pomarańczowych i żółtych owocach kształtu bawolego serca.
Jest to odmiana amatorska, wysoka, do uprawy przy palikach. Pomidory bawole serce są pomidorami słodkimi.
Pomidor Lima:
Lima to nazwa jednej z pierwszych odmian pomidorów o wydłużonym owocu do uprawy polowej. Obecnie określenie pomidor Lima dotyczy kształtu owocu, a nie odmiany, bo od czasu wprowadzenia do uprawy tej odmiany, wyhodowano setki nowych odmian o takim wydłużonym owocu.
Pomidor zwykły krajowy szklarniowy:
Pomidor zwykły krajowy gruntowy:
Od lewej: pomidor zwykły krajowy szklarniowy, pomidor zwykły krajowy gruntowy, pomidor malinowy, pomidor Lima:
W górnym rzędzie od lewej: pomidor zwykły krajowy szklarniowy i pomidor Lima.
W dolnym rzędzie od lewej: pomidor zwykły krajowy gruntowy i pomidor malinowy.
Pomidorki koktajlowe:
Pomidor meksykański (który dostałem ze Stanów Zjednoczonych, od Agnieszki):
Pomidorki winogronowe (które dostałem w prezencie ze Stanów Zjednoczonych, od Agnieszki):


Jak widać, odmiany pomidorów różnią się barwą, kształtem i wielkością owoców, typem wzrostu (wysoki i karłowy) i przeznaczeniem - do uprawy szklarniowej, do tuneli foliowych, do gruntu. I na koniec najważniejsza rzecz: barwa owocu nie ma związku z jego smakiem. Jeszcze nie tak dawno w ogóle nie było odmian pomidorów malinowych przeznaczonych do uprawy szklarniowej. Pomidory malinowe uprawiano na własny użytek w ogrodach przydomowych z nasion wyjętych z owoców w poprzednim roku. Jeśli jakiś krzak obficie obrodził, a pomidory były smaczne, zbierano z niego nasiona. Ludzie obdarowywali się tymi nasionami, wymieniali, handlowali, przechodziły z pokolenia na pokolenie, wędrowały wraz z ludźmi, ktoś je przywoził z Rosji, z Syberii - do Polski, ktoś inny zabierał na emigrację do Ameryki, albo wysyłał za granicę rodzinie lub znajomym, nadawano tym pomidorom nazwy od imienia śmierci babci, cioci czy wujka. Pomidory te miały bardzo dobry smak, bo nikt nie chciał uprawiać czegoś, co mu nie smakuje. Współcześni klienci supermarketów mają w pamięci dobry smak pomidorów z babcinego ogródka i utożsamiają go z malinową barwą owoców, więc ogrodnicy postanowili to wykorzystać. Firmy nasienne wyhodowały malinowe odmiany do szklarniowej produkcji, problem w tym, że oprócz barwy, nie różnią się one od innych pomidorów szklarniowych, a już na pewno smakiem daleko im do tych z babcinego ogródka.
W tym wpisie przedstawiłem najpopularniejsze pomidory dostępne w polskich sklepach oraz kilka podstawowych informacji na temat pomidorów. Wpis ten będzie systematycznie uzupełniany o nową wiedzę i kolejne odmiany pomidorów.
Zachęcam wszystkich do jedzenia pomidorów, ponieważ naprawdę warto!
Smacznego =)