Dodaj nowy blog
Przydatne informacje
Kontakt
Wszystkie przepisy z bloga
GRUBY WAŁEK
//= blogData($blog_data['id'], 'blog_description') ?>
Przepisy
71
Kategorie
172
Ciasto migdałowe z kremem pistacjowym
Postanowiliśmy zrobić Karolowi ciasto na urodziny. A ponieważ Karol bardzo lubi migdały i orzechy, podeszliśmy do tematu dość esencjonalnie. Goście znowu byli zachwyceni odwrotnie proporcjonalnie do sąsiadów, którzy odgłosy smakowej ekstazy potraktowal...
GRUBY WAŁEK
Deser
,
Mascarpone
,
Pistacje
,
Migdały
,
Ciasto migdałowe
,
Santiago
Makaron sojowy z dynią i małżami
Szybki numerek przed piątkowym wieczorem? Tym razem trochę mniej tradycyjnie, żeby nie zrobiło się nudno. Urozmaicenia są dobre. Urozmaicajcie zatem, jedzcie różnorodnie, żyjcie w zdrowiu i przeżywajcie radość. Składniki: makaron sojowy z tapioką i zie...
GRUBY WAŁEK
Obiad
,
Szybki numerek
,
Dynia
,
Imbir
,
Małże
,
Białe wino
,
Cytryna
,
Makaron sojowy
,
Owoce morza
Kapusta z gruszkami i kotelcikami
Sezon na gruszki i kapustę trwa! Słońce świeci coraz krócej, temperatura powietrza jest coraz niższa, robi się słabo. Zajrzyjmy do kuchni naszych dziadków. Jakoś musieli sobie z tym radzić, skoro i my, i nasi rodzice przyszliśmy na świat i przeżyliśmy&...
GRUBY WAŁEK
Obiad
,
Kapusta
,
Gruszka
,
Pulpety
Hummus, za’atar i granaty
Czekaliśmy na tę książkę, bo kochamy się w kuchni bliskowschodniej niczym w Xavierze Dolanie z Wyśnionych miłości. Samar stworzyła coś bardzo osobistego. To trochę książka kulinarna, a trochę wspomnienia, a trochę przewodnik po Libanie. Przetyka przepi...
GRUBY WAŁEK
Recenzja
Wędzona makrela w cieście francuskim
Po najwspanialszych przygodach i mrożących krew w żyłach ekscesach, elektryzujących spotkaniach i imprezach do rana, słodyczach wszelakich i najlepszym winie przychodzi w końcu taki czas, kiedy trzeba coś zjeść. Zjeść naprawdę. Otwieracie lodówkę i jeż...
GRUBY WAŁEK
Obiad
,
Szybki numerek
,
Ryba
,
Czosnek
,
Czosnek niedźwiedzi
,
Makrela
,
Ciasto francuskie
,
Ostra papryka
Ciasto daktylowe z kremem arachidowym i granatem
Oto przepis na najbardziej stresujące ciasto w dziejach! Przygotowane specjalnie na urodziny zaprzyjaźnionej Pani Matki. A jak wiadomo wszystkie panie matki to kwintesencja stylu i dobrego smaku, znawczynie sztuki pięknej i kulinarnej, damy o spojrzeni...
GRUBY WAŁEK
Deser
,
Fistaszki
,
Masło orzechowe
,
Granat
,
Orzechy arachidowe
,
Ciasto daktylowe
,
Daktyle
Tarta z karmelizowanymi gruszkami, kardamonem i domowym budyniem
Dzisiaj zajmiemy się zagadnieniem cierpliwości. Zasada jest jedna. Pośpiech jest zły! Jest też w sumie czasem dobry. Są takie sytuacje, kiedy można zrobić to szybko. Najlepiej jednak smakuje przyjemność przedłużana w nieskończoność, balansowanie na gra...
GRUBY WAŁEK
Deser
,
Gruszki
,
Karmel
,
Tarta
,
Budyń
Przepiórki na trzy sposoby
Byliśmy wczoraj na warsztatach kulinarnych z Aleksandrem Baronem, właścicielem warszawskiej restauracji Solec 44. Spotkanie było poświęcone przepiórkom. Chociaż uwielbiamy polską kuchnię tradycyjną i grzebanie w starych przepisach, przepiórek nigdy nie...
GRUBY WAŁEK
Recenzja
,
Warsztaty
,
Przepiórka
Krupnik z grzybami
Energia, witaminy i składniki mineralne to wszystko, czego potrzebujcie tej jesieni. Słowem, krupnik! Kasza, warzywa, podroby. A jeśli uzmysłowicie sobie, że te ostatnie są afrodyzjakami, to będziecie nie do zatrzymania Dzisiaj serwujemy krupnik...
GRUBY WAŁEK
Zupa
,
Pęczak
,
Grzyby
,
Krupnik
,
Podroby
Omal curry Oscara
Oscar, nasz kolejny gość, jest dziennikarzem modowym, współtwórcą marki Redefinition i o tym jeszcze nie wie przyszłym stylistą Grubego Wałka. W jego kuchni czekała na nas mała niespodzianka. A właściwie duża Spiżarnia przepastna...
GRUBY WAŁEK
Goście Grubego Wałka
,
Curry
Sernik pomarańczowy na spodzie z masłem orzechowym
Uwaga! Ten sernik kończy wszystkie randki. Nawet podwójne. Wyjmujecie na stół i wszyscy po jednym kawałku odpadają. Ma to swoje wady i zalety, więc do dzieła! Składniki: 1 kg sera 4 jajka 3 łyżki mąki ziemniaczanej 1 szklanka cukru 0,5 szklanki śmietan...
GRUBY WAŁEK
Deser
,
Fistaszki
,
Karmel
,
Masło orzechowe
,
Sernik
,
Orzechy ziemne
,
Pomarańcze
Malma – per l’amore della pasta
O naszej miłości do Włoch, włoskich chłopców (zwłaszcza Ricardo i Stefano), włoskich samochodów (zwłaszcza nowiuteńkiego Fiata 500, którym przemierzaliśmy północ), włoskich lodów (zwłaszcza pistacjowych nieopodal pomnika Casanovy w Wenecji ), włoskiego...
GRUBY WAŁEK
Recenzja
,
Makaron
,
Warsztaty
,
Malma
Masło orzechowe
Jest łatwe do zrobienia, o ile macie robot kuchenny, termomix albo parę w łapach, chociaż takich twardzieli jeszcze nie spotkaliśmy. Zrobione w domu jest zdrowe, bo pełne witaminy B6, magnezu, potasu, wapnia, sodu i żelaza niejeden sportowiec w...
GRUBY WAŁEK
Deser
,
Fistaszki
,
Masło orzechowe
,
Orzechy ziemne
Grzanki z filetem z makreli i szpinakiem
Laudacja na temat kanapek jako układów idealnych już tu była. Idealny dobór warstw jest bardzo ważny i może być źródłem wszelkich radości. Oraz składników odżywczych W pracy, w szkole, na uczelni, w domu, w parku, nad rzeką, w przerwie przebieżk...
GRUBY WAŁEK
Ryba
,
Makrela
,
Szpinak
,
Na kanapkę
,
Edam
,
Grzanki
Brownie z rozmarynem i gruszkami
Im większy i ciemniejszy, tym lepiej! Wszyscy o tym wiemy, chociaż wzbraniamy się i zarzekamy, że aż takiego nie damy rady, że to nie zdrowo Tymczasem duży kawałek wycięty ze środka tego ciasta da Wam bezsprzecznie najwięcej przyjemności. Mocno ...
GRUBY WAŁEK
Deser
,
Brownie
,
Czekolada
,
Gruszki
,
Ciasto czekoladowe
,
Ciasto ziołowe
,
Rozmaryn
Krakowskie klopsy w sosie serowym
W ten weekend GRUBY WAŁEK gościł w Krakowie, w kuchni Szymona i Rafała. A właściwie Szymona, Rafała i Bazyla. Cokolwiek podpowiada Wam Wasza wybujała wyobraźnia, ten ostatni to nie ten trzeci. Bazyl jest królem domu i podwórka, warującym przy nogach go...
GRUBY WAŁEK
Obiad
,
Goście Grubego Wałka
,
Brokuł
,
Klopsy krakowskie
,
Sos serowy
←
Poprzednia
2
3
4
5
Następna
→