Dodaj nowy blog
Przydatne informacje
Kontakt
Wszystkie przepisy z bloga
Grażyna gotuje
//= blogData($blog_data['id'], 'blog_description') ?>
Przepisy
444
Kategorie
542
Słodki chlebek drożdżowy
Miałam ochotę na jakiś słodki drożdżowy wypiek na Trzech Króli, bo to początek karnawału, kojarzący się z pączkami i podobnymi słodkościami. Planowałam wstępnie jakieś racuchy z ciasta podobnego do pączków, ale jeszcze forma po świątecznych kłopotach z...
Grażyna gotuje
Drożdżowe
,
Chleby
,
Słodki chlebek
Paszteciki francuskie ze szpinakiem i pieczarkami
To jeszcze jedno z moich wigilijnych i świątecznych dań. Świątecznych dlatego, że pierwszego dnia Bożego Narodzenia na obiad zajadamy to, co pozostało z Wigilii, by jeszcze nacieszyć się smakami, na które czekamy cały rok. Paszteciki francuskie ze szpi...
Grażyna gotuje
Wegetariańskie
,
Przekąski
,
Wigilijne
,
Szpinak
,
Paszteciki
Keks wegański z mango i kakao
Co roku na Gwiazdkę prócz tradycyjnego sernika i makowca piekę jakieś wegańskie ciasto, by moja najstarsza córka mogła się też domowym ciastem nacieszyć. Tym razem padło na keks, do którego wykorzystałam takie same bakalie jak do masy makowej . Miałam ...
Grażyna gotuje
Ciasta
,
Wegańskie
,
Uncategorized
,
Keks weganski
,
Mango
Zadbajmy o siebie
Okres poświąteczny to czas by pomyśleć o sobie po kulinarnych i nie tylko szaleństwach , by zadbać o kondycję zdrowotną i ogólną. Warto pomyśleć nieco o diecie i oczyszczeniu organizmu , zrobić sobie dobre ziołowe herbatki czy zdrowe koktajle. Nie mus...
Grażyna gotuje
Napoje
Pierogi z kapustą i grzybami inaczej
Wprawdzie wigilijne menu to zwykle klasyka, ale staram się co roku dodać coś nowego i ciekawego , by urozmaicić asortyment. Szczególnie staram się by było więcej potraw wegańskich czyli zgodnych z surowymi zasadami postu, bez żadnego produktu r...
Grażyna gotuje
Wigilijne
,
Kluski i pierogi
,
Pierogi
,
Grzyby
,
Kapusta
Makaron z serem, zieleniną i rydzowym olejem
Pora dziś na przerwę w świątecznych przepisach, dziś proste a jakże smaczne danie , które można zrobić szybko i oddać się dalej kulinarnym i innym przygotowaniom. Tajemnicą jakości potrawy są składniki dobry, razowy makaron, twaróg wiejski, kt...
Grażyna gotuje
Uncategorized
,
Makaron
,
Ser
,
Olej rydzowy
Herbatka z róży z liśćmi jeżyn i dzikiego bzu
Od kilku lat zaczęłam robić sama kompozycje herbatek na bazie ziół, liści , owoców i kwiatów. Na blogach zielarskich szukam informacji o właściwościach różnych ziół, szukam też ich w książkach, które mam i wciąz nowe kupuję. Dwa lata temu dowiedziałam ...
Grażyna gotuje
Spiżarnia
,
Napoje
,
Jadalne chwasty
,
Ziołowe herbatki
Ciasto świąteczne z makiem, jabłkami i bakaliami
To taka moja wersja pieguska, czyli placka z dodatkiem maku. Ciasto świąteczne z makiem jest nieco podobne do wiewwiórki, ma w sobie jabłka i orzechy, jest na oleju. Bazuje na moim klasycznym placku na oleju z jabłkami a powstało z potrze...
Grażyna gotuje
Ciasta
,
Wigilijne
,
Bakalie
,
Ciasto świąteczne
,
Mak
Śledzie z porem i jabłkiem – jedna z dwunastu
Śledzie na wigilijnym stole to pozycja obowiązkowa. Robiłam już ich wiele rodzajów, teraz zastanawiałam się nad nową kompozycją , jedną z moich ulubionych- śledzi i oleju, na bazie matjasów SEKO Pomyślałam, że będzie pasowała do tego kompozycja , którą...
Grażyna gotuje
Wigilijne
,
Ryby
,
Śledzie
,
Por
,
Olej lniany
Keks drożdżowy wytrawny zamiast pasztecików
Kilka dni temu spotkaliśmy się w kameralnym gronie blogerskim w wigilijnych klimatach. Jestem ostatnio mocno zabiegana, w tym roku grudzień mi się mocno skurczył i na wszystko brakuje mi czasu. Chciałam zrobić jakieś paszteciki, ale w końcu starczyło m...
Grażyna gotuje
Przekąski
,
Drożdżowe
,
Wielkopolska Grupa Blogerów Kulinarnych
,
Por
,
Pieczarki
,
Keks wytrawny
Jak smakuje Podlasie – kulinarna podróż
Podlasie to region Polski, w którym jeszcze nigdy nie byłam. Z wielką przyjemnością przyjęłam zaproszenie od Huberta Gonery z Lambrand na podróż studyjną by poznać smaki tych ciekawych miejsc. Trochę je już znałam, bo któż nie słyszał o serach korycińs...
Grażyna gotuje
Relacje
,
Potrawy regionalne
,
Kartacze
,
Marcinek
,
Sery korycińskie
Piernik marchewkowy z mandarynką
To ciasto już zupełnie w świątecznych kilmatach. Bardzo je lubię, na blogu jest już sporo różnego rodzaju pierników. Ten jest nieco lżejszy , niż takie, które zwykle robię z sokiem z mandarynki, za oleju, za to z pełnoziarniostą mąką, czyli bar...
Grażyna gotuje
Ciasta
,
Piernik
,
Marchewka
Śledzie z kiszonymi buraczkami w oleju rydzowym
Wśród wigilinych potraw śledzie u mnie mają rolę szczególną. Bardzo je lubię i staram się przyrządzać je w różnych smakach, pasjonuja mnie te śledziowe eksperymenty. Jednym z moich ulubionych dodatków pasujących do śledzi jest połączenie dobrego oleju ...
Grażyna gotuje
Wigilijne
,
Ryby
,
Śledzie
,
Kiszone buraczki
Ciasto piernikowe do foremek
Kiedy piekłam pierniczki to zostało mi nieco luźnego ciasta na dnie miski, w której je wyrabiałam. Stwierdziłam, że to ciasto piernikowe jest zbyt dobre, by je zostawić bez zagospodarowania , dodałam więc do niego tego i owego, by przybrało stałą form...
Grażyna gotuje
Ciasta
,
Wigilijne
,
Piernik
Żabie udka, ryby i ślimaki – Smaki Wisły
Listopadowe warsztaty z cyklu Smaki Wisły cztery pory roku przyniosły mi jakże miłą niespodziankę. Od dawna chciałam spróbować jak smakują żabie udka i nie udało mi się to nawet we Francji, a tym razem nie tylko mogłam je zjeść ale też i nauczy...
Grażyna gotuje
Relacje
Jadalne prezenty do wysłania
Piekłam ostatnio pierniczki z tradycyjnego rodzinnego przepisu i na dnie miski zostało mi trochę luźnego ciasta , które nie połączyło się podczas wyrabiania . Szkoda mi było tak pysznych smaków , zrobiłam więc ciastka piernikowe dodałam troch...
Grażyna gotuje
Ciasta
,
Jadalne prezenty
←
Poprzednia
5
6
7
8
9
Następna
→