Dodaj nowy blog
Przydatne informacje
Kontakt
Wszystkie przepisy z bloga
Gosia gotuje
//= blogData($blog_data['id'], 'blog_description') ?>
Przepisy
152
Kategorie
57
Skrzydełka z kurczaka w galarecie
Lubicie galaretkę z kurczaka? Pewnie tak, podejrzewam jednak, że mało kto przygotowuje ją w taki sposób. To w sumie nie galareta, a skrzydełka w całości nią pokryte. Jeśli nie lubisz się pobrudzić przy jedzeniu, ten przepis nie jest dla Ciebie, ale gdy...
Gosia gotuje
Konfitura z róży
Chyba nie ma lepszego wkładu do aromatycznych pączków, zimowych herbat czy ciasteczek francuskich, jak taka właśnie pyszność. Robi się ją bardzo prosto i w miarę szybko. Kwestią trudną jest tylko zdobycie aromatycznych płatków, albowiem wyglądają podob...
Gosia gotuje
Przetwory i Wyrób własny
,
Wiosna na talerzu
Pasta z awokado, pieczonej papryki i białego sera
Pasty do pieczywa robię dosyć często...z ryby, jajeczną, z wątróbki , z kurczaka.Wszystkie mi bardzo smakują. Od pewnego czasu jednak rozsmakowałam się w pastach z awokado i to był strzał w 10. Jest maślana, pyszna i aromatyczna. Gorąco polecam.Składni...
Gosia gotuje
Dania wegetariańskie
,
Przekąski
,
Do chleba
Kruche ciasto z jablkami, malinami i kokosową kruszonką
Zapraszam na pyszne kruche ciasto z jabłkami i malinami z kokosową nutką. Smakuje wybornie zaraz po upieczeniu jak i następnego dnia. Ciasto kruche ma to do siebie właśnie, że w przeciwieństwie do wielu innych, leżakowanie mu służy.Składniki na ciasto:...
Gosia gotuje
Ciasta i torty
Dżem truskawkowo-poziomkowy z kwiatami czarnego bzu i płatkami róży
Dzisiaj mam dla Was prawdziwą aromatyczna petardę. Tak dobrego dżemu jeszcze nigdy nie jadłam, choć w swoim życiu zrobiłam ich i wypróbowałam naprawdę dużo. Smaki tak do siebie pasują, że aż dziwne, że nie zrobiłam takiego połączenia wcześn...
Gosia gotuje
Przetwory i Wyrób własny
,
Truskawki
Ruskie pierogi
Niewiele jest osób, które nie lubią ruskich pierogów, choć zdarzyć się też może i tak, że zwyczajnie żadnych nie lubią. Ja osobiście nie znam :) Na ruskie pierogi jest tyle przepisów ile osób, które je robią. My nie lubimy kwaśnych i proporcji 2,5 do 1...
Gosia gotuje
Pierogi i uszka
Ogórki małosolne
Początek lata, to obowiązkowy czas na przygotowanie pierwszych przetworów z truskawek, ugotowanie bigosu z młodej kapusty, przyrządzenie szparagów na wiele sposobów, czy nastawienie ogórków małosolnych. Wszystkie te dary natury są wspaniałe, smakowite ...
Gosia gotuje
Przetwory i Wyrób własny
,
Wiosna na talerzu
Dżem truskawkowy z kwiatami czarnego bzu
To niesłychane, jak kilkanaście gałązek, a konkretnie baldachimów czarnego bzu może zmienić smak mojego ulubionego dżemu truskawkowego. Niepowtarzalny aromat i smak, a do tego zapach w całym mieszkaniu, po prostu cudo. Miałam jako pierwszy przepis na p...
Gosia gotuje
Przetwory i Wyrób własny
,
Wiosna na talerzu
Portobello a'la pizza
To przekąska/danie powstało przez zupełny przypadek. Będąc na zakupach, jak zwykle odwiedziłam mój ulubiony warzywniak na Grochowej. Patrzę, a tam olbrzymie brązowe pieczarki portobello po złotówce za kilogram. Pytam dlaczego tak tanio? "To źle"? odpow...
Gosia gotuje
Dania wegetariańskie
,
Grzyby
,
Przekąski
Domowy smalec
Smalcu nie robię często, bo to i cholesterol i "boczki rosną", ale gdy w domu nastawiam ogórki małosolne, smalcu na kromeczkę dobrego pieczywa zabraknąć nie może. To duet doskonały, a nawet trio, gdy dołączymy do tego kufelek zimnego piwa.Składniki:25 ...
Gosia gotuje
Przetwory i Wyrób własny
,
Do chleba
Placuszki z cukinii i lubczyku z sosem jogurtowym
Dla miłośników wszelkiej maści placków, mam dzisiaj pyszny i prosty przepis na szybkie placuszki z cukinii. Wiadomo, że z tej młodej, która jest obecnie na straganach są najsmaczniejsze i nie trzeba obierać z niej skórki. Następne przygotuję, kiedy będ...
Gosia gotuje
Dania wegetariańskie
,
Wiosna na talerzu
,
Cukinia i Bakłażan
,
Placki i racuchy
Gołąbki z ziemniakami z piekarnika
Choć gołąbków nie robię zbyt często, tak średnio raz w miesiącu, to w domu bardzo je lubimy. Najczęściej z uwagi na moją mamę , mają one formę tradycyjną ( mięso, ryż), ale zdarzają się tez i inne, choćby z kaszą gryczaną czy grzybami . Dzi...
Gosia gotuje
Wiosna na talerzu
,
Dania z ziemniaków
,
Kuchnia staropolska
Peklowana domowa słonina
To nie danie, a dodatek, jakże niezbędny np, doruskich pierogów. Potrzebny zarówno do farszu, jak i okrasy. Zresztą taka słonina, to również świetny dodatek do sadzonego jajka, a pokrojona cieniuteńko podana na chlebie z plasterkiem cebuli, skrop...
Gosia gotuje
Przetwory i Wyrób własny
,
Kuchnia z kresów
Młoda kapusta z koperkiem i pomidorem do obiadu
Dla lubiących kapuchę, wiosna to cudowny okres. Młode główki dostępne na każdym straganie w coraz to niższych cenach zachęcają do zakupu i zrobienia czegoś pysznego. Nie dość, ze tanie, to jeszcze smaczne i zdrowe Dzisiaj zapraszam na kapustkę do...
Gosia gotuje
Dania wegetariańskie
,
Wiosna na talerzu
,
Dania z kapusty
Sałatka królewska z ananasem
Zapraszam na bardzo szybką i rewelacyjną w smaku sałatkę. Gdy "spodziewasz się niespodziewanych gości", ona Ci zawsze przyjdzie z pomocą. Wystarczy wyskoczyć do pobliskiego sklepu, a potem to już łatwizna..10 minut i gotowa. Smak do zapamiętania na duż...
Gosia gotuje
Sałatki
Chłodnik szczawiowy
Zapraszam na fantastyczny chłodnik szczawiowy. U mnie w domu, to numer jeden wśród letnich zup i robimy go zawsze, gdy tylko na działce odrasta kolejna partia szczawiu. Smakuje wybornie z jajkiem na twardo i ziemniaczkami tłuczonymi z podsmażoną peklow...
Gosia gotuje
Dania wegetariańskie
,
Wiosna na talerzu
,
Zupy
,
Chłodniki
←
Poprzednia
5
6
7
8
9
Następna
→