Dodaj nowy blog
Przydatne informacje
Kontakt
Wszystkie przepisy z bloga
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
//= blogData($blog_data['id'], 'blog_description') ?>
Przepisy
845
Kategorie
545
Zakończenie akcji "Kuchnia niemiecka"
Akcja "Kuchnia niemiecka" dobiegła końca. Dziękuję wszystkim, którzy wzięli w niej udział i zechcieli podzielić się swoimi przepisamiNie jest to kuchnia szczególnie popularna, choć nie wiem dlaczego, bo przecież tak podobna do naszej polskiej.Szczególn...
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Zakwas orkiszowy na biały barszcz wielkanocny
Na barszcz biały potrzebny jest zakwas. Jest on inny niż na żurek. Na żurek przygotowuje się zakwas na bazie mąki żytniej razowej, na barszcz biały na bazie mąki pszennej razowej. Wykorzystałam do zakwsu makę pszenną, ale orkiszową z otrębami. Pewnie t...
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Mąka orkiszowa
,
Czosnek
,
Listek laurowy
,
Ziele angielske
,
Zakwas chlebowy
Zimowy Flammkuchen z dynią i mięsem mielonym
Flammkuchen z niecodziennymi dodatkami, musem dyniowym, mięsem mielonym i włoska kapustą. Typowe zimowe dodatki smakują super i nie wiem , czy nie jest on smaczniejszy od skromnego orginału.Składniki na ciasto :250 g mąki orkiszowej150 ml wody1/2 łyżec...
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Sól
,
Mąka orkiszowa
,
Jajka
,
Cebula
,
Pieprz
,
Czosnek
,
śmietana kremówka
,
Dynia
,
Oliwa
,
Parmezan
,
Musztarda
,
Mięso mielone
,
Kapusta włoska
,
Curry
Sernik Bounty
Sernik, którego powstanie zainspirował bajecznie kokosowy batonik Bounty. Sernik z moim ulubionym dodatkiem - mlekiem kokosowym. Smak kokosa w masie serowej jest wyczuwalny, ale nie narzucający się. Po raz pierwszy dodałam też wiórki kokosowe, by...
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Jajka
,
Masło
,
Ksylitol
,
Cukier
,
śmietana kremówka
,
Kakao
,
Czekolada
,
Mleko kokosowe
,
Mączka ziemniaczana
,
Twaróg
,
Wiórki kokosowe
Kapusta włoska - duszona - dietetycznie
Kapusta włoska, niskokaloryczna, pełna witamin, najbardziej lekkostrawna spośród wszystkich kapustnych. Smakiem i wartością odżywczą przewyższa kapustę białą. Zawiera magnez, wapń ( w 100 g -77 mg ), sód, potas, mangan, fosfor, karoten, witaminy:...
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Sól
,
Pieprz
,
Cukier
,
Mąka
,
Ocet
,
Kapusta włoska
Kotlety mielone z włoskimi orzechami
Zapraszam na zdrowszą wersję kotletów mielonych, tym razem z dodatkiem orzechów włoskich. Wersja nie tylko wzbogacona smakowo ale i odżywczo, ponieważ orzechy mają wiele cennych dla naszego zdrowia właściwości. Jadłam niedawno takie kotleciki i tak mi ...
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Sól
,
Jajka
,
Cebula
,
Pieprz
,
Olej
,
Orzechy włoskie
,
Mięso mielone
Chleb pszenno - żytni na zakwasie - Tatterowiec
Chleb na zakwasie żytnim, polecany szczególnie początkujacym domowym piekarzom, a to ze względu na użytą do wypieku chleba sporą ilość zakwasu. Na początku przygody z domowym pieczenia chleba jest to zmora każdego początkujacego domowego piekarza...
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Miód
,
Drożdże
,
Mąka
,
Zakwas chlebowy
,
Mąka żytnia
Kapuśniak z kiszonej kapusty
Nadal nie możemy się nasycić kapustą kiszoną , stąd dzisiejszy kapuśniak. Podstawą dobrego kapuśniaku jest smaczna kiszona kapusta. Korzystam jeszcze z jesiennych zapasów. Nie jestem kapuścianym ekspertem, ale trafiłamn na wyjątkowo smaczną odmia...
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Sól
,
Cebula
,
Pieprz
,
Cukier
,
Marchew
,
Ziemniaki
,
Mąka
,
Listek laurowy
,
Ziele angielske
,
Seler
,
Por
,
Pietruszka
,
Kapusta kiszona
Spaghetti Carbonara - podwójnie czarna
Spaghetti Carbonara to danie stanowiące kwintesencję Włoch, pełne aromatów i posiadające kilka tekstur. Kremowa konsystencja sosu, chropowatość parmezanu i chrupkość boczku z dymnym posmakiem wzajemnie się uzupełniają i tworzą spójną całość. Sama Carbo...
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Jajka
,
Olej
,
śmietana kremówka
,
Parmezan
,
Wino
,
Makaron
,
Boczek
Szarlotka z budyniową pianką
Wszyscy uwielbiamy słodkości. Do kawy, na poprawę humoru, by podkreślić ważność wyjątkowych chwil. Ciasto, które nigdy się znudzi, lubiane przez wszystkich i pieczemy je okrągły rok, to szarlotka. Ponieważ lubię wszystkie ciasta z owocami, szarlotkę uw...
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Mąka orkiszowa
,
Jajka
,
Masło
,
Cukier
,
Jabłka
,
Proszek do pieczenia
,
śmietana
,
Wanilia
,
Rodzynki
,
Budyń
Placki ze szpinakiem
Propozycja na szybki, zdrowy obiad. Szczególnie ucieszy fanów szpinaku, bo zapraszam dzisiaj na placuszki szpinakowe. Przygotowuje się je błyskawicznie. Smaczne na ciepło i na zimno. Do ich przygotowania wykorzystałam mrożony szpinak, który zawsze dyżu...
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Sól
,
Mąka orkiszowa
,
Jajka
,
Olej
,
Mleko
,
Czosnek
,
Gałka muszkatałowa
,
Parmezan
,
Szpinak
Śniadaniowa jaglanka. Wartości zdrowotne kaszy jaglanej
Na śniadanie najlepsza jest kasza jaglana. Przez lata zapomniane i niedoceniane kasze na szczęście wracają do łask, a wartości zdrowotne kaszy jaglanej trudno przecenić.WARTOŚCI ODŻYWCZE KASZY JAGLANEJ: Ma mało skrobi, za to dużo białka.Jako jedyna wśr...
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Jabłka
,
Cynamon
,
Orzechy włoskie
,
Rodzynki
,
Morele
,
Kiwi
,
Kasze
Bitki schabowe
Bitki schabowe, czyli schabowy w sosie własnym z dodatkiem cebuli - klasyk polskiej kuchni. Ten przepis potwierdza, że proste smaki są najlepsze. Jedynym warunkiem, by otrzymać intensywny i bardzo aromatyczny sos jest silne zrumienienie mięsa. To wszys...
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Cebula
,
Olej
,
Mąka
,
Wieprzowina
←
Poprzednia
51
52
53