Przejdź do głównej zawartości

Konfitura z czerwonej cebuli ze śliwkami



Konfitura z czerwonej cebuli ze śliwkami- och! jak ja lubię takie chwile, kiedy to mój M. rządzi w kuchni. Ostatnio wyspecjalizował się w przyrządzaniu konfitury z czerwonej cebuli ze śliwkami. A wszystko zaczęło się od skosztowania bardzo smacznych kanapek w jednej z lubelskich barów/kawiarni. Tak mu posmakowały, że zaczął główkować, jak je samemu przygotować. Pomyślał, poczytał i zrobił. Najpierw na rodzinnego grilla, gdzie słowo „pycha” było słychać z różnych ust biesiadników. Później na Pikniku Smakoszy (klik), tam również cieszyły się dużym wzięciem. Dziś pierwszy z przepisów. Niebawem zaś kolejne części.  Bardzo smacznie polecam Wam tą konfiturę z czerwonej cebuli ze śliwkamiJ


Składniki:

  • 1 kg czerwonej cebuli
  • 200-300g suszonych śliwek
  • 2-3 łyżki domowego dżemu śliwkowego
  • 2-3 łyżki octu balsamicznego
  • 2 łyżki cukru białego lub brązowego
  • oliwa


Przygotowanie: Cebule pokrój w piórka. Wymieszaj z pokrojonymi śliwkami. Na patelni rozgrzej trochę oliwy. Wrzuć cebulę wraz ze śliwkami. Posyp 2 łyżkami cukru. Smaż na niewielkim ogniu, aż cukier zacznie się karmelizować. Dodaj 2 -3 łyżki dżemu śliwkowego. Wymieszaj. Smaż (ciągle na małym ogniu) i mieszaj przez 20 minut. Jeśli zaczyna przywierać podlej małą ilością wody i nadal mieszaj. Po 20 minutach jeszcze raz podlej małą ilością wody. Przykryj i duś przez około 30 minut. Konfitura z czerwonej cebuli ze śliwkami gotowa. Jedz i smakujJ





Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Piątkowe pudełko do pracy czyli sałatka nicejska wiosenna

Sałatka nicejską uwielbiam, również w wersji wiosennej. Mieszanka sałat, tuńczyk, jajo na twardo, ogórek i rzodkiewka. Sałatkę szykuję wieczorem, sos też osobno w słoiczku czeka. Rano zalewam nim sałatki przed spakowaniem do toreb. Zwykle szykuję dwa pudła sałatek: jeden dla mego M. a drugi dla mnie (on je bardzo ostatnio polubił J )  Och... jak ja lubię, gdy idąc do pracy (na szczęście to już piątek) niosę w torbie pudełko smakowitości. Składniki: 1 torba mix sałat 1 puszka tuńczyka w kawałkach 2-3 jajka ugotowane na twardo 1 krótki ogórek 4-5 rzodkiewek mała cebulka olej, oliwa olej lniany ocet winny sól, pieprz Przygotowanie: Na dno pudełek wrzuć sałatę. Dodaj tuńczyka. Pokrój cebulkę w półtalarki. Posól i dodaj do sałatek. Ogórka i rzodkiewkę pokrój w plasterki. Dodaj do sałatki. Jajko pokrój na plasterki lub w ćwiartki. Posyp z wierzchu pieprzem. Wstaw do lodówki. Do słoiczka wlej oleje, oliwę i ocet winny. Posól i popieprz. Zakręć i...

Amarantusowy murzynek

Amarantusowy murzynek to naprawdę bardzo smaczne ciasto. Czekoladowo- gryczane ciasto z brzoskwiniami i amarantusem. Wilgotne, słodkie w sam raz. Znika w tempie ekspresowym. Oprócz smaku, magia kolorów. To wszystko czego nam trzeba latem, prawda? A przepis ten pochodzi z Magazynu Aromat (klik) - internetowego kwartalnika Lubelskiej Blogosfery Kulinarnej. Ponadto znajdziesz tam wiele ciekawych artykułów i letnich przepisów. Zapraszam do lektury. Składniki: 1 szklanka mąki gryczanej 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej 3 łyżki amarantusa ekspandowanego ¾ szklanki cukru brązowego 2 jajka 2 płaskie łyżki kakao 1 łyżeczka sody/proszku do pieczenia 1 szklanka oleju rzepakowego szczypta soli 6 brzoskwiń 100g gorzkiej czekolady 2 łyżki masła klarowanego 2 łyżki miodu amarantus ekspandowany do dekoracji Przygotowanie: Jajka utrzyj z cukrem. Wlej olej. Wymieszaj. Dodaj obie mąki, amarantus, kakao, sól i łyżeczkę proszku do pieczenia/sodę. Dokładnie wymie...

Ciasto czekoladowe Neli

Ciasto czekoladowe Neli - oczywiście Neli Rubinstein, który to przepis otrzymała od Helen Szell. Ciasto czekoladowe o niesamowicie intensywnym smaku. Zbite, wilgotne i słodkie w sam raz. Z taką fajnie chrupiąca skórką po bokach. Pycha J   Ciasto czekoladowe Neli przygotowałam zgodnie przepisem opublikowanym w książce pod tytułem „Kuchnia Neli".  Od siebie dodałam płaską łyżeczkę proszku do pieczenia i szczyptę soli podczas ubijania białek. *Jednak troszkę przygód miałam podczas pieczenia tego ciasta, gdyż zgodnie z podanym przepisem ciasto czekoladowe powinno się piec w 100 ºC (350 º F) na środkowej półce przez 40 minut. Najpierw się zdziwiłam, że w tak niskiej temperaturze, ale co tam. Dopiero później podczas pieczenia spostrzegłam, iż coś tu nie gra J . Prawdopodobnie nastąpił drukarski błąd w przeliczaniu temperatury, gdyż 350 ºF to około 176 ºC. Ja piekłam przez pierwsze 30 minut w 100 ºC, a przez następne 30-40 minut w 140ºC z termoobiegiem za każdym razem. ...

Schab w powidłach pieczony

Schab w powidłach pieczony bardzo smaczna alternatywa dla pieczonego schabu ze śliwką w środku. O wiele łatwiejsze w przygotowaniu. Domowy pieczony schab pyszny na ciepło jak i na zimno. Smaczna propozycja na świąteczny stół. Smacznie polecam schab pieczony w powidłach śliwkowych J Domowe wędliny są najlepsze J Zwłaszcza na święta J Składniki: 1-1,2 kg schabu 4 łyżki powideł śliwkowych 1 łyżeczka wędzonej papryki 3 łyżki oleju rzepakowego 2 łyżki octu jabłkowego świeżo mielony czarny pieprz sól Przygotowanie: Schab umyj, osusz, po nakłuwaj widelcem. Powidła, przyprawy i olej wymieszaj i posmaruj całe mięso. Z górnej strony możesz położyć nieco grubszą warstwę (ładniej schab wygląda po upieczeniu). Wstaw schab do lodówki na przynajmniej 2 godziny najlepiej na noc). Następnie włóż mięso do rękawa, wstaw do zimnego piekarnika. Schab piecz przez 1 i 20 minut w temperaturze 180 ºC. Jedz i smakuj J

Tarta z czerwoną cebulą i serem feta

Tarta z czerwoną cebulą i serem feta-bardzo smaczna opozycja obiadowa, kolacyjna lub imprezowa. Czerwona cebula w postaci konfitury przełamanej octem balsamicznym, słona feta i czarne oliwki dopełniają smaku i koloru. Tarta z czerwoną cebulą i serem feta jest szybka w przygotowaniu w dodatku smakuje obłędnie J Przepis na tą niezwykłą tartę znalazłam w „Wysokich Obcasach” autor: Marta Gessler. Tak mi posmakowała ta tarta z czerwoną cebulą i fetą, że przepis zapisuję u siebie co by  jeść i smakować ją częściej.  Wam ją też smacznie polecam J Składniki: 2 duże czerwone cebule obrane i pokrojone w piórka 2 łyżki brązowego cukru   2 łyżki octu balsamico 1 opakowanie ciasta francuskiego 100 g sera feta pokruszonego na małe kawałki 175 g czarnych oliwek bez pestek 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin Przygotowanie: Rozgrzej piekarnik do 200 °C. Na oliwie, na wolnym ogniu podsmaż cebulę. Dodaj cukier, ocet balsamico i smaż ok. 5 min, aż sos się z...