POTRAWY Z GRILLA -MARYNOWANY STEK Z KOŚCIĄ Z WARZYWAMI
Moi Drodzy,
myślę, że sezon grillowy, u większości z Was, już otwarty :)
W najbliższym czasie przedstawię Wam kilka wspaniałych przepisów na potrawy z grilla - a w roli głównej mięsa...bo czym byłoby przyjęcie na świeżym powietrzu bez potraw mięsnych, przyrządzanych na grillu? Nie zawsze jednak muszą to być kiełbaski czy kotlety z karkówki. Pokażę Wam jak przyrządzić na grillu m.in. smakowite żeberka, kolorowe mięsne szaszłyki czy stek z kością z warzywami.
Mam nadzieję, że przepisy spodobają się Wam ;)
Polecam!
MARYNOWANY STEK Z KOŚCIĄ Z WARZYWAMI
Czas marynowania : 3,5 - 4h
Czas przygotowania : 1h
SKŁADNIKI:
- 8 łyżek oleju sojowego
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki koniaku
- 1 łyżeczka otartej skórki z cytryny
- 1 łyżeczka płynnego miodu naturalnego
- 4 ząbki czosnku
- świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
- 2 steki z kością w kształcie litery T po około 650g każdy
- 500g cukinii
- 500g pomidorów
- odrobina soli
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
Krok 1.
Przygotowujemy marynatę: do miseczki wlewamy olej sojowy, sos sojowy, sok z cytryny, koniak i miód, dodajemy otartą skórkę z cytryny (sparzonej i dokładnie umytej), rozgniecione ząbki czosnku, doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem, dokładnie mieszamy, odstawiamy.
Krok 2.
Steki myjemy, wycieramy do sucha, tłuste części kilkakrotnie nacinamy ostrym nożem - mięso układamy w płaskim naczyniu, zalewamy marynatą - marynujemy pod przykryciem przez 3-4 h w temperaturze pokojowej ( w tym czasie jeden raz przewracamy mięso na drugą stronę).
Krok 3.
Po marynowaniu steki wyjmujemy, osączamy z marynaty.
Krok 4.
Cukinię myjemy - kroimy w plastry grubości palca, wkładamy do marynaty na około 20 minut.
Krok 5.
Pomidory myjemy, klinowato wycinamy nasady szypułek, w powstałe otworki nasypujemy sól, pieprz oraz oregano, skrapiamy oliwą z oliwek.
Krok 6.
Plastry cukinii wyjmujemy z marynaty, osączamy następnie wraz z pomidorami układamy na aluminiowych tackach do grillowania.
Krok 7.
Steki pieczemy z jednej strony przez 12-14 minut, ustawiamy tackę aluminiową z warzywami, odwracamy steki i pieczemy przez kolejne 12-14 minut (w tym czasie przewracamy na drugą stronę plastry cukinii).
świetnym dodatkiem do tego dania są grillowane kolby kukurydzy z różnymi rodzajami masełek ziołowych.
Smacznego :)
* zdjęcie dzięki uprzejmości amenic181 z FreeDigitalPhotos.net
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz