Prosty przepis na cukinię faszerowaną mięsem mielonym, papryką i natką pietruszki pod warstwą ciągnącego parmezanu. Pycha! Danie jest pyszne i sycące, polecam na obiad lub ciepłą kolację. Cukinię można faszerować różnymi składnikami, nie tylko mięsem. Również ryżem, kaszą, warzywami lub rozdrobnioną rybą. Kombinacji jest wiele Polecam też z mięsem, oliwkami i serem lazur. Mniam…
Składniki:
- 3 cukinie
- 500 g mięsa mielonego wieprzowego
- 2 małe czerwone papryki
- 1/2 szklanki bulionu
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka papryki (słodkiej)
- 1 łyżeczka oregano
- 1 łyżeczka bazylii
- 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
- około 70 g startego parmezanu
- 2-3 łyżki oliwy z oliwek
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Cukinie umyć, osuszyć, przekroić wzdłuż na pół i za pomocą łyżeczki wyjąć miąższ, zostawiając około 1 cm brzegu. Delikatnie natrzeć od strony skóry kilkoma kroplami oliwy z oliwek. Przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym do 170°C przez 5 minut.
Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek, wrzucić posiekaną cebulę i zeszklić. Dołożyć mielone mięso, przeciśnięty przez praskę czosnek, paprykę w proszku, oregano i bazylię. Podsmażyć, od czasu do czasu mieszając. Następnie wlać bulion i dusić pod przykryciem przez około 15 minut. Dodać drobno posiekane papryki i już nie przykrywając, chwilę smażyć aż prawie cały płyn odparuje. Wyłączyć gaz i wrzucić posiekaną natkę pietruszki. Wymieszać. Doprawić solą i pieprzem.
Przygotowanym farszem wypełnić cukinie i piec w 180°C przez 15 minut. Posypać startym parmezanem i piec około 2-3 minuty, tylko do czasu, aż ser się rozpuści.
Smacznego