Dodaj nowy blog
Przydatne informacje
Kontakt
Wszystkie przepisy z bloga
Ciesz się smakiem
//= blogData($blog_data['id'], 'blog_description') ?>
Przepisy
251
Kategorie
191
PIERNIK Z MAKIEM
Dwa najbardziej charakterystyczne ciasta bożonarodzeniowe w jednym. Kumulacja! Coś w sam raz dla leniuszków. Piernik był? Był! Makowiec był? No przecież był! Jeszcze urodziny można zaliczyć bo wygląda jak tort Składniki: szklanka miodu 3 łyżki przypraw...
Ciesz się smakiem
Boże narodzenie
TARTA Z MAKIEM I PIGWĄ
Jeszcze jedna wersja ciasta z makiem. Kruchy spód, aromatyczna masa makowa i wykończenie z galaretki pigwowej. Pigwę oczywiście można zastąpić sokiem z innych dostępnych owoców lub po prostu galaretką owocową. Składniki: 200 g mąki pszennej 100 g masła...
Ciesz się smakiem
Boże narodzenie
JABŁECZNIK MOCNO ORZECHOWY
Bardzo proste ciasto. Długo zachowuje świeżość. Można podjadać je aż do Sylwestra. Powinno nosić nazwę ciasto teściowej, bo pierwszy raz jadłam je właśnie u moich teściów. Przepis troszkę udoskonaliłam. Składniki: 5 średnich jabłek cukier waniliowy ko...
Ciesz się smakiem
Słodkości
,
Boże narodzenie
MAKOWCE
Inaczej rolady makowe. Dla mnie najbardziej charakterystyczne obok piernika ciasto świąteczne. Po ubiegłych świętach zabroniłam wypowiadania w domu słowa makowiec tyle ich upiekłam, że miałam już dosyć! Minął jednak rok i znów mam ochotę je pi...
Ciesz się smakiem
Słodkości
,
Boże narodzenie
SZKOCKI KEKS NA ŚWIĘTA
W zasadzie to połączyłam znany polski keks z bożonarodzeniowym szkockim ciastem o nazwie dundee cake. Połączyłam i nie żałuję. Muszę tylko kupić obrus w szkocką kratę Składniki: 200 g masła 200 g cukru 350 g mąki pszennej 2 łyżeczki prosz...
Ciesz się smakiem
Boże narodzenie
PIEROŻKI MAKOWE W SOSIE MALINOWYM
Zdecydowanie smaczniejsza wersja tradycyjnych klusek z makiem. Jako nadzienia używam masę makową, którą przygotowuję do makowców. Dopuszczam jednak użycie gotowej masy z puszki. Należy ją jedynie poddać małemu liftingowi tj. dodać orzechów, skórki poma...
Ciesz się smakiem
Boże narodzenie
PASZTET WARZYWNY Z ORZECHAMI
Może to mało tradycyjna potrawa na Boże Narodzenie ale jest zdrową alternatywą dla dań mięsnych. Na dodatek jest pyszny. Jego mocno orzechowy smak po prostu chodzi za mną! Może w te święta uda się Wam przekonać bliskich do nowych, zdrowszych dań? Na ...
Ciesz się smakiem
Boże narodzenie
WIGILIJNA ZUPA RYBNA
W niektórych domach podawana w Wigilię jako alternatywa dla barszczu lub druga zupa. Szczerze mówiąc jest tak odświeżająca, że świetnie nadaje się nie tylko od święta. Najlepsza jest z kilku gatunków ryb. Składniki: około 600 800 g ryb różnych ...
Ciesz się smakiem
Boże narodzenie
KARP W ORZECHOWEJ SKORUPCE
Lubię karpia i koniec. Możecie mówić, że to podła ryba, że śmierdzi mułem, że ości ma mnóstwo nie przekonacie mnie. Na muł jest niezawodny sposób a z ośćmi też można sobie poradzić. Wystarczy nauczyć się filetować ryby (co przyda się nie tylko ...
Ciesz się smakiem
Boże narodzenie
,
Ryby
PSTRĄG W POMARAŃCZOWEJ MARYNACIE
Przepyszny. Nie da się inaczej określić. Powiem Wam, że odkryłam go niedawno i na prawdę nie wiem czy to nie będzie moje popisowe danie tegorocznej Wigilii. Absolutne must have Składniki: filet z pstrąga szklanka wytrawnego ...
Ciesz się smakiem
Boże narodzenie
KORZENNE ŚLEDZIE Z PIERNIKIEM
Śledzie z charakterem. Dla tych, co lubią nietypowe smaki. Jeśli bierzecie udział w naszej akcji pieczenia pierników, to przy ich wypiekaniu zostawcie ciasta na mały pierniczek taki o średnicy 5 cm wystarczy. Składniki: 5 filetów śledziowych so...
Ciesz się smakiem
Boże narodzenie
ŚLEDZIE W POWIDŁACH ŚLIWKOWYCH
Dziwnie brzmi? Niekoniecznie. Powidła robię sama. W tym roku zrobiłam anyż z cynamonem i kardamonowe. Nie są to słodkie powidła do jakich się przyzwyczailiśmy w dzieciństwie cukru dodaję niewiele. Są idealną, aromatyczną bazą do słodko ...
Ciesz się smakiem
Boże narodzenie
TRADYCYJNE USZKA DO BARSZCZU
Nie ma barszczu bez uszek. Każdy to wie. Uszka na Wigilii muszą być. Najsmaczniejsze są z grzybami leśnymi i takie właśnie zrobimy, malutkie na jeden kęs takie lubię najbardziej. Nie ważne ile czasu spędzę przy lepieniu. Uszka robię zazwyczaj d...
Ciesz się smakiem
Boże narodzenie
BARSZCZ WIGILIJNY
Wigilijny barszcz ma być mocny, aromatyczny, klarowny i mieć piękny kolor. Już mówię jak to zrobić. W pierwszej kolejności nastawiamy buraki na kwas. Możemy to zrobić na tydzień przed wigilią lub dużo wcześniej i trzymać w lodówce zlany kwas w zamknięt...
Ciesz się smakiem
Boże narodzenie
PIERNIK STAROPOLSKI – ETAP II
Nadszedł czas na budzenie piernika. Leniuchował już dostatecznie długo, nabrał sił i najwyższa pora by pokazał na co go stać! Przygotować należy: formy prostokątne ściereczki lniane papier do pieczenia Wyjmujemy ciasto aby się ogrzało w temperaturze p...
Ciesz się smakiem
Słodkości
,
Boże narodzenie
MASA MAKOWA
Postanowiłam napisać o niej w osobnym przepisie, gdyż wykorzystuję ją do wielu różnych ciast i nie tylko. Łatwiej będzie mi a dla Was bardziej klarownie gdy przeczytacie o niej w odnośniku. Zresztą część z Was zapewne korzystać będzie z gotowej masy. G...
Ciesz się smakiem
Boże narodzenie
←
Poprzednia
7
8
9
10
11
Następna
→