Dodaj nowy blog
Przydatne informacje
Kontakt
Wszystkie przepisy z bloga
Anka Gotuje
//= blogData($blog_data['id'], 'blog_description') ?>
Przepisy
621
Kategorie
662
Marcepan
Cześć kochani! Pokażę Wam dzisiaj jak przygotować masę marcepanową. Taka masa, oprócz tego, że jest niezwykle smaczna, jest też bardzo plastyczna. Można ją wykorzystać do zrobienia dekoracji na torty i ciasta. Potrzebujemy: 200g migdałów 180g cukru pu...
Anka Gotuje
Desery
Majeranek
Dzisiaj opowiem Wam o majeranku. Zioło bardzo popularne w naszych kuchniach, ale czy wiecie jakie właściwości ma majeranek i jak, tak na prawdę, na nas działa? Przede wszystkim wspomaga układ trawienny, pobudza wydzielanie soków żołądkowych. Jest nieza...
Anka Gotuje
Zioła i przyprawy
Cukinia marynowana w curry
Uwielbiam zarówno cukinię jak i curry, więc cukinia w curry trafia w 100 % w mój gust Zasili ona moją spiżarnię w ilości 9 słoiczków. Składniki: 2,5 kg cukini 7 szklanek wody (zalewa) 1,5 szklanki octu 10% (zalewa) 2 szklanki cukru (zalewa) 1...
Anka Gotuje
Przetwory
Leczo – przepis – jak zrobić ?
Leczo uwielbiam – duszone warzywa z kiełbasą, odpowiednio doprawione – pycha Składniki: 7 papryk (2 żółte, 2 zielone, 3 czerwone) 2 kabaczki 2 duże cebule kiełbasa: 1 jałowcowa, 1/2 z szynki, 1/2 podwawelska 2 puszki pomidorów krojonych 1/2 s...
Anka Gotuje
Prosta sałatka z pomidorów
O zaletach pomidorów pisałam już w poprzednim poście. Teraz wspomnę tylko, że oprócz licznych walorów zdrowotnych, pomidory są bardzo smaczne i można je wykorzystać do bardzo wielu dań. Ja dzisiaj chciałabym pokazać Wam jak zrobić bardzo prostą i szybk...
Anka Gotuje
Sałatki - przepisy
Zupa z boczniaków
Dzisiaj przepis na pyszną, zdrową, niskokaloryczną zupę z boczniaków. Do jej wykonania będziemy potrzebowali: 1 pierś kurczaka 1 litr zimnej wody włoszczyzna 1/2 cebuli (przypiekanej na patelni bez tłuszczu) listek laurowy, 2 ziarenka ziela angielskieg...
Anka Gotuje
Dynia marynowana
Sezon przetworów w pełni. Dzisiaj zamykam w słoiczkach trochę słońca Żółciutka dynia w słodko-kwaśnej zalewie – coś pysznego! Składniki: 1 kg dyni 1/2 szklanki octu 10% 2,5 szklanki wody 10 łyżek cukru 5 goździków 3 ziarenka ziela angielskieg...
Anka Gotuje
Bez kategorii
“Wiem, co jem” – recenzja książki
Cześć!!! Chciałabym Wam dzisiaj przedstawić kolejną pozycję w mojej kulinarnej biblioteczce. Autorką książki jest znana Wam z pewnością Kasia Bosacka. Prowadziła ona popularny program telewizyjny „Wiem, co jem” i „Wiem, co kupuję”. Demaskowała w nim w...
Anka Gotuje
Bez kategorii
Serowe paluchy
Witajcie kochani w Nowym Roku!!! Otwieram 2016 przepisem na pyszną przekąskę z ciasta francuskiego. Przygotujemy serowe paluchy. Składniki: 2 arkusze ciasta francuskiego 1 jajko 300g tartego żółtego sera 1,5 łyżki papryki słodkiej Wykonanie: Zaczynam o...
Anka Gotuje
Przystawki - przepisy
Żeberka w miodzie
Żeberka w miodzie to klasyka, choć powiem Wam, że zawsze miałam jakieś opory przed ich robieniem. Wydawało mi się, że nie wyjdą, nie będą dosyć miękkie i delikatne. Okazuje się, że nie taki diabeł straszny Dodatkowo miodowa marynata sprawia, ...
Anka Gotuje
Jarmuż – liście pełne zdrowia
Chciałabym Wam napisać dzisiaj coś niecoś o jarmużu – odmianie kapusty, którą możemy aktualnie dostać w sklepach. Oprócz tego, że wyjątkowo efektownie i dekoracyjnie prezentuje się na talerzu, to jest też niezwykle zdrowa. Jarmuż ma długie, pomarszczon...
Anka Gotuje
Przygotowanie warzyw i owoców
Błyskawiczna zupa pomidorowa
Przepis na błyskawiczną zupę pomidorową Składniki: 1,5 litra bulionu 2 puszki krojonych pomidorów 1 słoiczek koncentratu pomidorowego zioła (bazylia i oregano), sól, pieprz Wykonanie: Do bulionu dodaję pomidory, koncentrat pomidorowy i zioła....
Anka Gotuje
Spaghetti carbonara
O tym, że makaron uwielbiam, już pisałam. Dlatego dzisiaj spaghetti carbonara – pyszna, z boczkiem i mega porcją sera żółtego Składniki: porcja makaronu spaghetti 2 jajka 150ml śmietanki 30% 25dag boczku (pokrojony w kosteczkę) tarty żółty se...
Anka Gotuje
Kapusta z grochem
Kapusta z grochem to danie, które pierwszy raz jadłam u znajomych mieszkających pod Poznaniem. Pyszne, pachnące, z dodatkiem kminku – od tamtej pory sama często je przyrządzam i uwielbiam jako dodatek do obiadu. Składniki: 1 kg kiszonej kapusty 2 szkla...
Anka Gotuje
Sałatki - przepisy
Smażone banany
Moja córa uwielbia banany pod każdą postacią, dlatego staram się wymyślać różne dania w których banan gra główną rolę. Dzisiaj na przykład, usmażyłam dwa mini banany
Anka Gotuje
Desery
Owoc granatu – jak jeść, jak obrać.
Owoc granatu uważany jest za symbol zdrowia, płodności i miłości. Jest jednym z najbardziej znanych afrodyzjaków na świecie. Poza tym, zawiera wyjątkowe właściwości odżywcze i antyoksydacyjne. Opóźnia procesy starzenia, zwiększa odporność organizmu. Ob...
Anka Gotuje
Przygotowanie warzyw i owoców
←
Poprzednia
10
11
12
13
14
Następna
→